Even Voorstellen

Even Voorstellen

augustus 23, 2016 Uncategorized 0

Hallo allemaal,

Mijn naam is Cyriel Gerrits en ben momenteel 24 jaar oud. In oktober 2009 ben ik begonnen met Freerunnen nadat ik dit had gezien op het internet. Ik ben rond gaan struinen en uiteindelijk had ik een groep jongens gevonden die zelf ook aan het Freerunnen waren. Op dat moment waren er nog geen lessen en ging je zelf naar buiten en dingen uitproberen. Alles wat ik daar leerde kon ik afkijken van anderen en van YouTube. Als ik ergens moeite mee had hielpen de andere jongens mij en als ik zelf iets bedacht had of op internet had gezien dan gingen we het samen uitproberen.

Wat mij het meeste aantrok tot Freerunning was het uitproberen van nieuwe dingen en de kick die ik kreeg als iets moeilijks alsnog lukte. Dat is ook hetgeen wat mij nog steeds heel erg motiveert. Ook al ben ik nu veel beter dan dat ik was toen ik begon, het gevoel dat je krijgt op het moment dat je weer een nieuwe angst overwint of wanneer je weer een nieuwe uitdaging haalt, blijft een geweldig gevoel.

Wel is het zo dat ik heel anders zou zijn begonnen als ik iemand had die mij ook echt had verteld hoe ik dingen het beste kon doen. Iedereen kende wel de technieken, maar niemand deed iets aan krachttraining, stretching, warming-up of cooling-down. Onder andere omdat deze onderdelen niet in mijn training zaten kwam ik vaker thuis met een verzwikte enkel of met een andere blessure. Soms moest ik dan weken wachten tot de pijn eindelijk weg was en ik weer normaal verder kon trainen (niet dat dit mij tegenhield om alsnog naar buiten te gaan en verder te gaan trainen).

Freerunning is voor mij ook een uitlaatklep om even alle gedachtes van me af te zetten en gewoon bezig te zijn. Oefenen van technieken, uitdagingen, runs of gewoon een beetje spelen met de omgeving om ervoor te zorgen dat ik even niet aan alle administratie en ander werk hoef te denken en dat later weer op kan pakken.

Omdat Freerunning zo diep in mijn hart zit besloot ik op een gegeven moment om te gaan beginnen met lesgeven toen mij gevraagd werd om in Lunteren de trainingen te gaan verzorgen. Dat was bijna 2 uur reizen (+ 2 uur terug), maar het idee om nog meer bezig te zijn met Freerunning en andere enthousiaste mensen bezig te zien leek mij wel wat. Daarnaast kon ik er nu voor zorgen dat anderen niet dezelfde fouten zouden maken als ik. Daarom doen we altijd een warming-up, hoe erg de kids dat ook vinden ;). In de loop der jaren heb ik natuurlijk ook heel wat dingen meegemaakt wat ik weer door kan geven aan de volgende generatie freerunners. Manieren van trainen, hoe je technieken het beste kunt oefenen, waar je op moet letten bij het Freerunnen om jezelf NIET te verwonden en natuurlijk de regels die met de sport meekomen om het veilig te houden.

(Freerunning in de musical Jesus Christ Superstar, een van de opdrachten die ik de afgelopen jaren heb gedaan)

 

Ondertussen geef ik dus 5 dagen in de week les in Freerunning en heb ik meerdere locaties waar ik dat doe. Maarssen, Vleuterweide, Utrecht, Lunteren, IJsselstein en dadelijk ook de Bilt. We hebben het even geprobeerd in Wageningen, maar dat zat niet heel erg mee, maar wie weet waar we in de komende jaren nog gaan belanden. Per september ga ik ook lesgeven op het ROC Midden Nederland en dan het vak Freerunning op de studie Physical Performer (theater studie dat meer gericht is op het fysiek dan op het verbale).

Wat ik heel graag zou willen is een eigen park (net zoals City Run Bash) verwezenlijken in regio Utrecht op een plaats die goed te bereiken is. Daarnaast gaan we natuurlijk nog lekker door met overal en nergens lesgeven.

Kleine introductie en een pagina uit mijn boek over Freerunning. Ik hoop dat ik hier en daar meer tijd heb om wat blogs te gaan posten over Freerunning met daarin tips, uitdagingen, mogelijkheden en wie weet wat nog meer.

Geef een reactie